Turcja – Informacje ogólne

Położenie

Turcja leży w Azji Zachodniej i południowo-wschodniej Europie, nad morzami: Śródziemnym, Egejskim, Czarnym i Marmara. Zajmuje cały półwysep Azja Mniejsza.Skrajne punkty: północny 42°05’N, południowy 36°00’N zachodni 26°00’E (wyspy na Morzu Egejskim), wschodni 44°50’E. Państwo kształtem zbliżone do prostokąta mierzy 1500 km długości i 600 km szerokości.

Historia

Republika Turcji powstała po I wojnie światowej na gruzach Imperium Osmańskiego. Od XVIII wieku siła tego Imperium ulegała coraz większemu osłabieniu, którego konsekwencją były częściowe rozbiory po I wojnie światowej. Wiosną 1916 roku Turcy wraz z plemionami kurdyjskimi na terenie Armenii Zachodniej dokonali rzezi Ormian, które w wielu krajach uznano za zbrodnię ludobójstwa. Między rokiem 1919 a 1922 toczyła się wojna grecko-turecka. Latem 1920 roku (10 sierpnia 1920) w Sèvres pod Paryżem Turcja podpisała traktat pokojowy z państwami Ententy, na mocy którego Grecji m.in. przyznano większość terenów europejskich Turcji, zachodnie wybrzeże Półwyspu Anatolijskiego ze Smyrną. Armenii przyznano Kars, większą część Pontu z okręgiem Trapezunt (dzisiejszy Trabzon) i górę Ararat wraz z jeziorem Wan. Kemal Atatürk, przywódca ruchu narodowego (młodoturków), dążący do przywrócenia Turcji choć części terytoriów zabranych jej po I wojnie światowej, nie chciał pogodzić się z tym faktem i na podstawie Sojuszu o Wzajemnej Przyjaźni i Współpracy z RFSRR jesienią 1920 Turcja i Rosja Sowiecka dokonały agresji przeciwko Armenii. W 1923 miała miejsce wymiana ludności między Grecją i Turcją, w ramach której, kierując się kryteriami wyznaniowymi, a nie językowymi, przesiedlono do Turcji ok. 420 tys. osób wyznania muzułmańskiego, a do Grecji trochę mniej niż 1,5 mln. osób wyznania prawosławnego, uwzględniając przy tym liczbę wcześniejszych wychodźców z okresu wojny. Turcy imigrowali głównie z rejonów wybrzeża Morza Egejskiego, wybrzeża Morza Czarnego, oraz Kapadocji. W myśl umowy, liczne mniejszości Tureckie pozostały na terenie greckiej i bułgarskiej Tracji Zachodniej.24 lipca 1923 roku traktat w Lozannie zrewidował postanowienia terytorialne traktatu z Sèvres i zminimalizował ograniczenia suwerenności Turcji do kwestii demilitaryzacji cieśnin Bosfor i Dardanele oraz pogranicza turecko-greckiego i turecko-bułgarskiego w Tracji. Traktat ten ustalił do dziś istniejące granice Turcji.

Klimat

Turcja znajduje się w strefie klimatu podzwrotnikowego, który na wybrzeżu posiada odmianę morską, zaś we wnętrzu kraju nabiera cech typowych dla klimatu kontynentalnego. Obszary nadbrzeżne południa i zachodu znajdują się pod wpływem klimatu podzwrotnikowego o jego śródziemnomorskiej odmianie. Północne wybrzeże Turcji jest zaliczane do lokalnego klimatu czarnomorskiego, który posiada więcej cech typowych dla klimatu umiarkowanego niż podzwrotnikowego. W górach występuje klimat górski (piętrowość klimatyczna), gdzie temperatury obniżają się wraz ze wzrostem wysokości.

Latem, gdzie najcieplejszym miesiącem jest lipiec, temperatury mają przebieg południkowy z uwzględnieniem rzeźby terenu. Na Wyżynie Armeńskiej jest chłodno. W mieście Kars leżącym na wysokości 1750 m n.p.m. średnia termiczna dla lipca to 17 °C. Na północnym wybrzeżu lata są dość ciepłe i średnie wartości wahają się od 23 do 24 °C. W Ankarze jest nieco cieplej, ale tu wpływ na temperatury ma kontynentalizm niż położenie geograficzne. Średnie wartości oscylują w granicach 24-26 °C, w ciągu dnia panują upały, zaś w nocy jest chłodno. Najcieplej jest na południowym wybrzeżu, gdzie średnie wartości wynoszą około 29 °C. Podobnie jest na wybrzeżu zachodnim, w rejonie Izmiru temperatury wynoszą około 28 °C.

Co zabrać?

Warto pamiętać o mocno palącym słońcu , które świeci nad Turcją. Koniecznie trzeba się zaopatrzyć w okulary słoneczne, kremy do ciała z filtrem UV, oraz odpowiednie nakrycie głowy.

Zabierzcie ze sobą aparat , ale podczas fotografowania niektórych miejsc należy zapytać o zgodę na zrobienie zdjęcia.

Karty kredytowe takie jak American Expres i Visa są powszechnie akceptowane tylko w dużych obiektach turystycznych. Czeki podróżne najlepiej jest mieć w dolarach; poza ośrodkami turystycznymi są przyjmowane też w wypożyczalniach samochodów

Ciekawostki

Nie należy ryzykować kupując antyki z nieoficjalnych źródeł. Turcja jest dumna ze swojej bogatej kultury i starannie ją chroni. Nie wolno wywozić z kraju żadnych antyków.

W tradycji tureckiej zachowało się również nie wskazywać nikogo palcem, pokazywać podeszwy swojej stopy lub buta, czy bez umiarkowania publicznie całować i ściskać osobę płci przeciwnej. Takie postępowanie uważane jest za obraźliwe i niestosowne.

Przez względy religijne Turcy nie używają papieru toaletowego. W łazienkach dla turystów zazwyczaj jest papier, jednak należy pamiętać, że nie wrzuca się go do sedesu, lecz do stojącego obok pojemnika.

Kuchnia

Kuchnia turecka to kuchnia wywodząca się z terytorium Turcji, swoje bogactwo zawdzięczać może potrawą pochodzącym z różnych regionów osmańskiego imperium.

Warzywa często są traktowane jako osobne dania, smażone z cebulą i pomidorami w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, z solą, cukrem, czasem czosnkiem, podawane na zimno. Jednym z bardziej znanych dań tego rodzaju jest imambayıldı – faszerowany bakłażan w oliwie. Najsłynniejsze danie – kebab (danie z rusztu lub smażone w małych kawałkach) – jest przykładem współczesnej, prostej kuchni tureckiej.

Turcy piją herbatę podawaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów, bardzo gorącą i słodką. Natomiast kawa podawana jest na trzy sposoby: słodka şekerli, bez cukru sade i półsłodka orta. Popularne są także soki i napary wiśniowe i jabłkowe. Narodowym napojem Turków jest raki, anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podawana silnie schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest „mlekiem lwa”. Do raki podaje się meze.

Choć Turcja nie słynie z produkcji najlepszych win na świecie, to bardzo dobre i względnie tanie wina produkcji Tureckiej pochodzą z Kapadocji. Niestety tamtejszy klimat nie sprzyja rozrostowi winorośli jednak gleba poprawia warunki uprawy winogron

źródło: Sklep wina www.sklep.winaimport.pl

Dodaj komentarz